péntek, június 05, 2009



Lackfi-Lovasi-Heidl koncert

Balatonfüred, Könyvhét

Június 8-án, 18 órától

Lackfi János oldala


A Jókai-napok négynapos programsorozata kezdődik meg pénteken Balatonfüreden; a "nagy mesemondóra" emlékező, tizennyolcadik alkalommal megrendezendő ünnepség díszvendége idén Debrecen városa lesz.

Pénteken 10 órakor az egykori Jókai-villa (ma múzeum) előtti obeliszknél három politikus mond köszöntőt. Ezt követően megnyitják a debreceni Ajtósi Dürer Egyesület képzőművészeti kiállítását a Kerektemplom Galériában.
A Jókai-napok különlegessége - a hagyományoknak megfelelően - a déli Jókai díszebéd, ahol az érdeklődőknek a Blaha étteremben (Blaha Lujza egykori villájában) a nagy író kedvenc ételeit szolgálják fel. Idén azonban bemutatkozik a "debreceni gasztronómia" is, azaz a cívis város, a Hajdúság jellegzetes étkeiből is lesz választék.
Pénteken délután nyitják meg a Kisfaludy Galériában Bokros László festőművész és Bokros Julianna keramikusművész kiállítását, a Blaha étterem teraszán pedig bemutatják Fábri Anna Hétköznapi élet Széchenyi István korában című könyvét. Ugyanitt ismerkedhetnek meg az érdeklődők a Jókai napi könyvek hetedik kiadványával, Jókai Mór Debreceni idill című kötetével, amelyet a szerkesztő, Praznovszky Mihály irodalomtörténész mutat be.
Este a mólónál lévő Kisfaludy színpadon néptáncgála lesz, bemutatkozik például a számos díjjal kitüntetett Debreceni Népi Együttes a Tiszántúli betyárok című műsorával.
Szombaton a Koloska-völgyben egész nap kulturális programokon vehetnek részt az érdeklődők; balatonfüredi és debreceni művészeti csoportok mutatkoznak be, illetve főzőversenyt is rendeznek. A Hotel Silver Resort konferenciatermében tartják szombaton délután az Alföld című irodalmi folyóirat bemutatóját: a lapot Aczél Géza főszerkesztő mutatja be, a díszvendég Szilágyi István Kossuth-díjas író lesz. Jelen lesz vendégként Angyalosi Gergely Széchenyi-díjas író is, a beszélgetést pedig Budai Katalin kritikus, szerkesztő vezeti.
Ugyancsak a Hotel Silver Resortban tartják a Prima Primissima-díjas Korzenszky Richárd tihanyi bencés perjel interjúkötetének a bemutatóját is; a könyvet méltatja és a szerzővel beszélget Cs. Varga István professzor, irodalomtörténész. Szombaton este a Kisfaludy színpadon a Debreceni Dixieland Jazz Band ad koncertet.
A Jókai-napok gazdag programsorozata a vasárnapi EP-választás miatt hétfőn folytatódik, s ekkor a Hotel Silver Resortban irodalmi délutánt tartanak; Praznovszky Mihály irodalomtörténész Múlt ifjúság tündér taván címmel, Vajda János szerelmes verseiből állított össze kötetet, beszélgetőtársa Kelecsényi László író lesz. Ugyanitt mutatják be a Füreden megjelenő Tempevölgy című irodalmi folyóirat 2. számát. A Kisfaludy színpadon este irodalmi, kulturális program lesz, műsort ad Lackfi János és Lovas András.


Nincsenek megjegyzések: