péntek, szeptember 18, 2009

mázpróbák

Több hőfokon égettem mintát két mázzal(még egy harmadikat is ki fogok próbálni), az egyikkel a kék színtestek zöldek lettek a másikkal kékek maradtak enyhe lilába futva, viszont ez a máz szárazabb....

Az ikonokat mindenképpen ezzel mázazom, mert olyanok lesznek mintha freskók lennének.

A madaras képeknél el kell döntenem milyen színvilágot szeretnék. Volt egy becsapós színtest amiről azt hittem halvány lila, úgy is használtam, de kiderült, hogy brutál sötétkék, majdnem fekete... lesz még meglepetés a magastűz után.

Ma mázazok, hétfőn már látom. Az is lehet még, hogy kifekszik a hullám, de maga a massza nem volt jó (reped, vacak, a színe sem fehér, a papír kevés volt benne) most majd másikat veszek.

Egy kisebb vagyont hagytam már így is az Interkerámban. Vannak színtestek amelyeknek 10 dekája kétezer ft felett van.




Gyönyörű kékes-lilás színek.



Ezek a pirosas sárgás színek nagyon szépek lettek.
Vettem még egy tüzesebb pirosat egy kakaó barnát és egy narancsos sárgát amelyeket még nem próbáltam ki. (újabb 17000 ft maradt az üzletben)

Kezdek újra erőt gyűjteni a folytatáshoz.





Ez a próba még túl alacsony hőfokon égett de a freskó hatás már jól érvényesül rajta.




Ennyire torzultak a lapok.
Tulajdonképpen nem terveztem én vizesen égetni, csak a nagyméretű lapokat teljesen friss képlékeny állapotban biztonságosabban mertem szállítani. Ott meg gondoltam akkor már bepakolom később nem kell már mozgatni. Végül meg elindítottuk egy lassú melegítéssel. 300 C 10 óra alatt. De nem bírta sajnos. (bár még lehet, hogy a magas hőfokon kifekszik, majd hétfőn kiderül) Elég lett volna két nap múlva is indítani de így alakult.
A massza sem volt jó. Creaton öntőmassza, reped, torzul, a színe sem szép fehér. Ráadásul kevés papírt tettem bele. Az első adagba féltem, hogy túl sok van. A zsenge után nagyon könnyen tört, morzsolódott, de a magastűzben jól viselkedett. Igaz ez egy másik massza volt. Ennyit bele kell keverni, majdnem fele-fele volt az arány. Esetleg egy kicsit megyek csak alá. Persze ezt nehéz bemérni, saccperkábé próbálkozom.




Mária kicsit békafej maradt... :) a máz túl vékony volt rajta így merevek maradtak a vonalak. A színek nem sokat változtak.

2 megjegyzés:

L. M. Zsuzsi írta...

Ó, látom. légisekek lettek ;-) De ahol látszik a kép maga, ott nagyon szép! Sztem azért bemutatható, ha addig nem jön össze más. A színek is nagyon szépek, még így hólyagosan is. Tényleg, az vajon miét?

Lipodresch írta...

Az egy kicsit még alacsony hőfokon van, több hőfokon égettem mintát két mázzal, és tök érdekes, hogy az egyikkel a kék színtestek zöldek lettek a másikkal kékek maradtak enyhe lilába futva, viszont ez szárazabb.... Az ikonokat ezzel mázazom, mert olyanok lesznek mintha freskók lennének. A madaras képeknél el kell döntenem milyen színvilágot szeretnék. Volt egy becsapós színtest amiről azt hittel halvány lila, úgy is használtam, de kiderült, hogy brutál sötétkék, majdnem fekete... lesz még meglepetés a magastűz után. Ma mázazok, hétfőn már látom. Az is lehet még, hogy kifekszik, de maga a massza nem volt jó (reped, vacak, a színe sem fehér) most majd másikat veszek.

Egy kisebb vagyont hagytam az interkerámban. Vannak színtestek amelyeknek 10 dekája kétezer ft felett van.