szombat, július 18, 2009

Mézes mizéria

Esküvői köszönőajándékok készültek, illetve még folyamatban van, de kellett egy kis pihenő. Addig is beszámolok.

Vera és Máté megkértek, hogy készítsem el esküvői meghívójukat.
Nagyon ötletes tervvel álltak elő. A meghívó szövege egy mese, molnár leánya és királyfi egymásra találásáról. Illusztrációnak a magyar népmesék galambos indás grafikáját képzelték el.



A meghívónak olyan nagy sikere volt, hogy azóta több megrendelést is kaptam. Az összes eddig elkészült népmesés meghívót itt találjátok.

Elkészült a meghívó, a menülap. Kértek még ültetőkártyákat is. Ekkor jött az ötlet, hogy milyen stílusos, ötletes, dekoratív és nem utolsó sorban finom lenne, ha az ültetők mézesek lennének. ...és hát mi más, mint: madarak.

Igen ám, de miből készüljön a szaggató. Szerettem volna az eredeti formavilágot megtartani. Első ötlet gyanánt a barackkonzervet vettem célba, de mivel nyakunkig ér a barack a lakásban és nekem csak a dobozra lenne jelen pillanatban szükségem, gondoltam futok még egy kört. Átválogattam a szaggatóimat és megtaláltam a nagyméretű fenyőformáimat... és igen!!!
Pár mozdulat és megszületett a kiváló szaggató!
Ha jól emlékszem az eredeti fenyő szaggató ikeás volt. Ha idén is lesznek bevásárolok belőlük. Ki tudja mit hoz a jövő.



Miből lesz a cserebogár avagy a madár szaggató forma....






Én az alábbi receptet használom évek óta:

Erdélyi mézes
60 dkg liszt (finom)
20 dkg porcukor
1 kk szódabikarbóna
1 csomag mézes fűszerkeverék, vagy ízlés szerint
2 egész tojás
12 dkg puha margarin
20 dkg méz



Meglangyosítani a mézet elolvasztani benne a cukrot, bele tenni a fűszereket, majd belekeverni a margarint meg a tojást, végül a szódabikarbónás lisztet(érdemes a szódabikarbónát rendesen elkeverni a lisztben.

Hűtőben egy napot álljon.
Nagyon vékonyra kell kinyújtani mert a szódabikarbónától nagyra dagad (2-3 mili vastagra)


Sütés előtt lehet magvakkal díszíteni, tojással megkenni, de lehet a tojással való kenést a sütés utánra is hagyni(ha előtte kenjük sötétebb lesz, ha utána olyan mintha lakkoznánk a kisült tésztát), ettől szép fényes lesz.
Ha ételfestékkel akarjuk színezni azt a tojás "lakk" előtt kell.
Ezután jöhet a fehér cukormázzal való díszítés.

Cukormáz:
egy tojásfehérje
12-15 dkg cukor (függ a tojás méretétől, legjobb a cukorliszt, ha túl kevés a cukor ragadni, fog és nehezen köt meg, ha sok akkor lepotyog)
Ezt géppel először lassan majd magas fokozaton 20 percig keverni.
Zacskókba tölteni kicsit kivágni a sarkát és lehet rajzolni.
A mázat a tészta felett nyomjuk és úgy fektessük rá, a zacskó ne érjen a tésztához, mert akkor görcsös lesz!








Hajnali egykor kerültem ágyba, ma még vár rám vagy ötven madár, hogy cukordíszruhát öltsön... én meg egyenlőre csak reménykedek, hogy megvan a 100 db.



Ajándék is készült a párnak.


és így mutatott az asztalon a pausz menülappal.

7 megjegyzés:

Csillus írta...

Tátott szájjal bámulok, annnnyira ügyes vagy! :)
Gratulálok!

Lipodresch írta...

Köszönöm!

Azért sok múlik ám a technikán is! Ha úgy állsz hozzá ahogy írtam! Főleg a cukormázat szokták elrontani, akkor sikerélményed lesz!

Sok sikert!

Lipodresch írta...

hűűű de zagyván írtam az előbb... no sebaj... azért érthető talán.

Feketeribizli írta...

Marcsi, fantasztikusan szépek lettek!!!! Nagyon ügyes vagy!! És mekkora ötlet ez a kiszúróforma!!! Hát komolyan, nekem sose jutott volna ez eszembe, nagyon kreatív vagy!
Az ötlet ,meg, amit kitaláltak marha jó, kár hogy már nem lophatom el :-D

dreschma írta...

Köszi!

vargaera (L.V.E.) írta...

Jajja de jóóó!

Nekünk is magyarnépmesésmotívumos sajátkezű meghívónk volt :) Olyan szép!!!

Ügyes vagy nagyon!! NAGYON!!!

Lipodresch írta...

Köszönöm!
Örülök, hogy tetszik!

Annak meg különösen, hogy írtál!

Én már hányszor és hányféleképpen próbálkoztam nálad!!!! :) :) :)