kedd, április 07, 2009

Benedek Elek


Pályázati felhívás

A Klauzál Gábor, Budafok-Tétény Művelődési Központ és a Kovászna Megyei Művelődési Központ (Sepsiszentgyörgy) a Benedek Elek év tiszteletére pályázatot hirdet, grafikusok, festők, iparművészek, babakészítők számára, meseillusztrációk elkészítésére. A meséket grafikusan, vagy háromdimenziós életképekkel lehet megjeleníteni (babák, enteriőrök, bababútorok).

A pályaműveket a következő mesékhez kérjük elkészíteni:

Az égig érő fa
Kondás Jankó
Bolond Istók
Többsincs királyfi
A csúnya királyfi és a szép királykisasszony
A pelikánmadár
Az aranytulipán
A kis gömböc

A képi illusztrációk lehetnek egész oldalas, fekete-fehér, vagy színes grafikák, vagy tetszőleges technikával készült festmények, elektronikus grafikák, melyeket paszpartúrázva, 50 x70 cm-es méretben kérjük elküldeni. A háromdimenziós alkotásokat, maximum 60x60x60 cm-es méretben, lehetőleg természetes anyagokból, biztonságosan becsomagolva kérjük beküldeni a Művelődési Központ címére, (1222 Budapest, Nagytétényi út 31-33.) 2009. április 24-ig.

A beérkezett pályaművekből 2009. május 12-én kiállítást rendezünk, melyen a díjazott alkotások szerepelhetnek. A kiállítás anyagát a Kovászna Megyei Művelődési Központ (Sepsiszentgyörgy) Kisbaconban, Benedek Elek szülőfalujában is kiállítja.

A pályázat meghirdetői fenntartják maguknak azt a jogot, hogy a készülő Benedek Elek mesekönyvbe illusztrációt megjelentessenek, melynek szerzői jogi és technikai feltételeiről a kiadó az alkotókkal külön tárgyalásban állapodnak meg.


Klauzál Gábor Budafok-Tétény Művelődési Központ Budapest
Kovászna Megyei Művelődési Központ Sepsiszentgyörgy


"2005 tavaszán a Magyar Olvasástársaság felhívással fordult mindazokhoz, akiknek fontos a népmesék fennmaradása és a mesékben élő bölcsesség továbbhagyományozása, hogy csatlakozzon ahhoz a kezdeményezéshez, amely szerint szeptember 30. – Benedek Elek születésnapja – legyen a népmese napja.

A népmese napját első ízben 2005. szeptember 30-án rendezték meg. A nap célja, hogy a könyvtárosok, az óvónők, a pedagógusok és a mesével foglalkozó szakemberek, valamint a meseszerető gyerekek és felnőttek ezen a napon megkülönböztetett tisztelettel forduljanak mind a magyar, mind más népek meséi felé."

„Őseinktől kincsekkel teli tarisznyát kaptunk örökségbe, de mintha egyre gyakrabban tétlenül néznénk ennek háttérbe szorulását, elfelejtését. Vegyük birtokba, ismerjük meg, fényesítsük újra és adjuk tovább az eleinktők kapott, élethosszig érvényes, értékes, unokáink számára is feltétlenül megőrzendő, mesebeli kincseket!”

(Részlet a Magyar Olvasástársaság 2005-ös felhívásából)Nincsenek megjegyzések: